فهرست مطالب

علوم دامی ایران - سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار 1399)

مجله علوم دامی ایران
سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی امام وردی، احمد زارع شحنه، مهدی ژندی*، مجتبی زاغری، داریوش مینایی تهرانی صفحات 1-8

    هدف از انجام این پژوهش، تولید مخمر غنی از سلنیوم و تعیین سطح مطلوب آن بر فراسنجه های ریخت شناسی و بیومتری اندام های داخلی و تولیدمثلی مرغ های مادر گوشتی در مقایسه با سلنیوم آلی تجاری سلمکس و سدیم سلنیت معدنی بود. این طرح در قالب دو بخش انجام شد: در آزمایش اول، مخمر غنی از سلنیوم تولید شد. در آزمایش دوم، از 150 قطعه مرغ مادر گوشتی سویه راس در سن 49 هفتگی در 6 تیمار، 5 تکرار و 5 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارها شامل 1- گروه شاهد (فاقد مکمل سلنیوم)، 2- SY0.15، 3- SY0.3، 4- SY0.45 (به ترتیب مخمر غنی از سلنیوم تولیدی با سطوح 15/0، 3/0 و 45/0)، 5- گروه Selemax (سلنیوم آلی تجاری سلمکس با سطح 3/0) و 6- گروه SS (سدیم سلنیت با سطح 3/0) میلی گرم در کیلوگرم جیره بود. در پایان آزمایش از هر تکرار سه قطعه مرغ کشتار شدند. مقدار سلنیوم در هر کیلوگرم مخمر خشک در آزمایش اول، به طور میانگین 2823 میلی گرم به دست آمد. در آزمایش دوم، تعداد فولیکول های بزرگ، در تیمار SY0.45  نسبت به تیمارهای شاهد، SY0.15 و SS به طور معنی داری بیشتر بود. وزن چربی حفره بطنی در تیمار SY0.45  نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری کمتر بود. بنابراین، استفاده از 45/0 میلی گرم در کیلوگرم از سلنیوم آلی تولیدی در جیره مرغ مادر تعداد فولیکول های بزرگ را افزایش و چربی حفره بطنی را کاهش داد .البته نیاز است که سایر فراسنجه های عملکردی و تولید مثلی در مطالعات آتی نیز بررسی گردد.

    کلیدواژگان: سلنیوم، عملکرد، مخمر غنی از سلنیوم، مرغ مادر
  • معصومه توکل نیا، علی صادقی سفیدمزگی*، نرگس شیروانی بروجنی، غلامرضا قربانی صفحات 9-16

    در این پژوهش، برای قیمت گذاری شیر یک روش چند مولفه ای پیشنهاد و با روش فعلی مابه التفاوت جزیی مقایسه شد. برای این منظور از خصوصیات کمی و کیفی شیر خام و محصولات لبنی، اطلاعات اقتصادی مربوط به قیمت فروش و هزینه تولید محصولات لبنی در سال 1396 استفاده شد. پنیر، خامه، شیرخشک بدون چربی و شیر نوشیدنی بعنوان محصولات مرجع و پر مصرف در نظر گرفته شدند. بعد از محاسبه درآمد خالص هر محصول مرجع، با در نظرگرفتن ترکیبات و نسبت تولید آنها، ارزش هر درصد چربی و پروتئین با استفاده از روش حداقل مربعات وزنی برآورد شد. ارزش هر درصد چربی و پروتئین به ترتیب 2741 و 1311 ریال و قیمت یک کیلوگرم شیر پایه با 2/3 درصد چربی و 0/3 درصد پروتئین 12704 ریال برآورد شد که اندکی بالاتر از قیمت پایه فعلی 12500 ریال بود. تفاوت ارزش ریالی باکیفیت ترین و کم کیفیت ترین شیر در روش قیمت گذاری چند مولفه ای بیش از دو برابر روش فعلی مابه التفاوت جزیی بود. برای افزایش قابلیت پذیرش قیمت گذاری چند مولفه ای توسط شرکت های لبنی و دامداران لازم است، در ساختار قیمت گذاری فرآورده های پروتئینی تجدید نظر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ترکیبات شیر، قیمت گذاری چند مولفه ای، محصولات لبنی مرجع
  • ایوب محمدی، تیغ سیاه، علی مقصودی*، فرزاد باقرزاده کاسمانی، محمد رکوعی، هادی فرجی، آروق صفحات 17-25

    هدف مطالعه حاضر برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات رشد در سنین پایانی (25 تا 45 روزگی) و پاسخ های سیستم ایمنی همورال در بلدرچین ژاپنی بود. داده های رشد (اوزان بدن (BW) در سنین 25، 30، 35، 40 و 45 روزگی و همچنین متوسط افزایش وزن بدن (ADG) در دوره های 5 روزه) و پاسخ سیستم ایمنی (عیار آنتی بادی علیه SRBC (IgT) و واکسن نیوکاسل (IgN)) مورد بررسی قرار گرفت. از تجزیه و تحلیل چند صفتی با استفاده از روش نمونه گیری گیبس به کمک نرم افزار Gibbsf90 برای برآورد پارامترهای ژنتیکی استفاده شد. دامنه وراثت پذیری های برای صفات BW و ADG به ترتیب 437/0-303/0 و 338/0- 053/0 بود. وراثت پذیری برای صفات IgT و IgN نیز به ترتیب 252/0 و 015/0 برآورد شد. همبستگی ژنتیکی صفات رشد با پاسخ های ایمنی منفی و از کم تا متوسط برآورد شد (218/0- تا 483/0-). با توجه به نتایج، انتخاب ژنتیکی برای صفات وزن بدن نسبت به صفات افزایش وزن و ایمنی می تواند پاسخ ژنتیکی بالاتری را در پی داشته باشد. در بین صفات وزن بدن، وزن 30 روزگی با توجه به همبستگی ژنتیکی بالا با BW45 (809/0)، وراثت پذیری متوسط (406/0) و همبستگی ژنتیکی منفی و نسبتا پایین با IgT (226/0-) و IgN (235/0-) می تواند به عنوان معیار مناسبی جهت ارایه برنامه اصلاح نژادی به منظور بهبود صفات رشد و کاهش کم عملکرد سیستم  ایمنی باشد.

    کلیدواژگان: نمونه گیری گیبس، وزن بدن، وراثت پذیری، همبستگی ژنتیکی، ‏SRBC
  • سید ناصر موسوی*، علیرضا جعفری اروی، عیسی فهیمی، رضا طاهرخانی، پویا زمانی صفحات 27-36

    تعداد 384 قطعه مرغ تخم گذار سویه شیور در سن 50 هفتگی انتخاب و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی به صورت یک آزمایش فاکتوریل 2×3 شامل دو عامل شکل خوراک (آردی و پلت) و تراکم (3، 4 و 5 قطعه مرغ تخم گذار در هر قفس) برای مدت 10 هفته استفاده شدند. صفات عملکردی مرغ به مدت 10 هفته و کیفی تخم مرغ در هفته 10 آزمایش اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر اصلی خوراک پلت نسبت به آردی در 5 هفته اول آزمایش سبب افزایش وزن تخم مرغ (05/0<p) و در طول 10 هفته موجب افزایش وزن تخم مرغ و کاهش خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی مرغ ها شد (01/0<p). در زمینه اثر اصلی تراکم، در 5 هفته اول با افزایش تراکم از 3 به 4 و 5، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی و در 10 هفته با افزایش تراکم از 3 به 5، درصد تولید تخم مرغ و مصرف خوراک مرغ ها کاهش یافت. تغییرات وزن مرغ تحت تاثیر تراکم، شکل خوراک (01/0<p) و اثر متقابل این دو عامل قرار داشت (05/0<p). اثر اصلی تراکم گله بر وزن مخصوص تخم مرغ در گروه با تراکم 3 نسبت به تراکم 4 به طور معنی داری بیشتر بود (05/0<p). در تیمارهای با خوراک پلت و تراکم بالا میزان تخم گذاری در صبح کاهش یافت (01/0<p). نتایج نشان داد اثر افزایش تراکم مرغ در کاهش مصرف خوراک فقط در جیره های آردی قابل مشاهده است و استفاده از شکل پلت نسبت به شکل آردی ضریب تبدیل خوراک را به طور معنی داری کاهش داد.

    کلیدواژگان: تراکم قفس، روند تخم گذاری، شکل فیزیکی خوراک، مرغ تخم گذار
  • طوبی ندری، سعید زین الدینی*، آرمین توحیدی، غلامحسین ریاضی، مهدی ژندی، محسن شرفی صفحات 37-47
    هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر سطوح مختلف گلوتاتیون احیا در رقیق کننده بر کیفیت اسپرم گاو پس از فرایند انجماد و ذوب بود. در پژوهش حاضر، رقیق کننده حاوی نانولیپوزوم های غنی شده با چهار سطح صفر، 1، 5/2 و 5 میلی مولار آنتی اکسیدان گلوتاتیون بود. لیپوزوم های حاوی گلوتاتیون با استفاده از روش فیلم نازک تهیه شد. اندازه ذرات با استفاده از دستگاه سونیکاتور به ابعاد نانو کاهش یافت. چهل انزال طی شش هفته از شش راس گاو نر هلشتاین جمع آوری و مورد انجماد قرار گرفت. صفات مورد ارزیابی پس از انجماد و ذوب شامل، فراسنجه های جنبایی، فعالیت غشا  و یکپارچگی غشا و ریخت شناختی اسپرم بود. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از 1 میلی مولار گلوتاتیون جنبایی کل و جنبایی پیشرونده را به طور معنی داری افزایش می دهد (7/1±5/47 و 2±7/32  درصد)، اگرچه، تفاوت معنی داری با غلظت 5/2 میلی مولار نداشت (7/1±0/45 و 2±2/26 درصد). همچنین، غلظت 5/2 میلی مولار بالاترین میزان یکپارچگی و سلامت غشا را نشان داد، اما تفاوت معنی داری با غلظت 1 میلی مولار نشان نداد. با این حال، 5 میلی مولار گلوتاتیون درون پوشانی شده سبب کاهش فراسنجه های کیفی اسپرم شد. بنابراین، استفاده از سطح 1 میلی مولار گلوتاتیون به شکل درون پوشانی شده در رقیق کننده می تواند حفاظت بهتری از اسپرم گاو نسبت به سایر سطوح به عمل آورد.
    کلیدواژگان: انجماد، درون پوشانی، گلوتاتیون، منی گاو، نانو ذرات
  • مرتضی ستائی مختاری*، ارسلان برازنده، مسلم مقبلی دامنه، زهرا رودباری صفحات 49-59

    در پژوهش کنونی از اطلاعات جمع آوری شده طی سال های 1372 تا 1389 در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد بز کرکی رایینی برای ارزیابی صفات تولیدمثلی 1312 راس بز ماده نژاد کرکی رایینی و استنباط روابط علی بین آن ها استفاده شد. صفات تولیدمثلی بررسی شده شامل تعداد بزغاله های متولد شده از هر بز مولد، تعداد بزغاله های شیرگیری شده از هر بز مولد، مجموع وزن تولد بزغاله ها از هر بز مولد و مجموع وزن شیرگیری بزغاله ها از هر بز مولد بودند. سه مدل ارزیابی ژنتیکی شامل مدل های چندصفتی استاندارد، چندصفتی یک طرفه براساس دانش پیشین و چندصفتی براساس الگوریتم جستجوی IC با استفاده از رویکرد بیزین بر داده ها برازش داده شدند. مقایسه مدل های مذکور با معیار انحراف اطلاعات (DIC)، میانگین مربعات خطا (MSE) و همبستگی پیرسون بین مقادیر مشاهده شده و پیش بینی شده  نشان داد مدل چندصفتی براساس الگوریتم جستجوی IC نسبت به دو مدل دیگر DIC کمتر و برای کلیه صفات MSE کمتر و  بیشتری دارد که بر مطلوبیت آن در ارزیابی ژنتیکی صفات مورد بررسی دلالت دارد. همچنین، تغییر رتبه حیوانات براساس ارزش اصلاحی آن ها تحت مدل های چندصفتی استاندارد و چندصفتی براساس الگوریتم IC نیز لزوم توجه به روابط علی میان صفات برای دستیابی به رتبه بندی صحیح دام های مولد را نشان داد.

    کلیدواژگان: روابط علی، صفات تولیدمثلی، قابلیت پیش بینی، معادلات ساختاری
  • محمد داودی فر*، منصور رضایی، محمد هاشمی صفحات 61-72

    این پژوهش با هدف بررسی اثرات تخمیر بر خصوصیات غذایی کنجاله کلزا (با استفاده از لاکتوباسیلوس فرمنتوم و باسیلوس سابتیلیس و آسپرژیلوس اوریزا) و همچنین مقایسه کنجاله کلزای فرآوری نشده با کنجاله کلزای تخمیری بر عملکرد رشد جوجه های گوشتی صورت گرفت. دراین تحقیق تعداد280 قطعه جوجه نر یک روزه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی به هفت تیمار آزمایشی با چهار تکرار و در هر تکرار با 10 جوجه اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایش شامل تیمار شاهد، تیمارهای حاوی کنجاله کلزا و کنجاله کلزای تخمیری هر یک در سه سطح پنج،10 و 15 درصد بودند. نتایجنشان داد که تخمیر کنجاله کلزا سبب کاهش گلوکوزینولات و اسیدهای آمینه متیونین و سیستیین به میزان 50 درصد شد درحالی که میزان گوگرد حدود 50 درصد و درصد پروتئین کنجاله کلزا تخمیری به میزان 2/2 درصد ماده خشک افزایش نشان داد. مصرف کنجاله کلزا و یا کنجاله کلزای تخمیری تا سطح 15 درصد تاثیری بر صفات عملکردی، وزن اجزا لاشه، کانی شدن استخوان درشت نی و قابلیت هضم مواد مغذی نشان نداد. استفاده از کنجاله کلزای تخمیری سبب افزایش میزان هورمون های TSH و ACTH شد، همچنین ویسکوزیته روده با مصرف هر دو نوع کنجاله افزایش نشان داد (05/0>P) ولی بر ریخت شناسی ژوژنوم و pH ایلیوم بی تاثیر بود. بنابراین کنجاله کلزا (تخمیری و یا فرآوری نشده) را می توان تا سطح 15 درصد بدون تاثیر منفی در جیره جوجه های گوشتی استفاده نمود. همچنین تخمیر می تواند از سطح گلوکوزینولات کنجاله کانولا به طور چشم گیری بکاهد.

    کلیدواژگان: تخمیر، جوجه های گوشتی، کنجاله کلزا، ویسکوزیته
  • مروارید ایمانی، حسن علی عربی*، داریوش علی پور، امیر فدایی فر صفحات 73-83
    به منظور بررسی کارایی بلوس آهسته رهش حاوی سطوح مختلف سلنیوم بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی و شیر میش های لری بختیاری، آزمایش حاضر طراحی شد. به این منظور 45 راس میش به سه گروه 15 راسی تقسیم شدند. تیمارها شامل 1) میش های شاهد 2) میش های دریافت کننده 2/0 میلی گرم سلنیوم در روز و 3) میش های دریافت کننده 4/0 میلی گرم سلنیوم در روز. در روز اول آزمایش تمامی میش ها سیدرگذاری شدند و به گروه های مختلف بلوس مورد نظر خورانده شد. در طول دوره تغذیه میش ها به صورت چرای آزاد روی مرتع بود. نمونه گیری از خون تمامی میش ها در 76 روز پس از قوچ اندازی (اواسط آبستنی) و 30 روز پس از زایمان قبل از رفتن به مرتع صورت گرفت. نتایج نشان داد که وزن تولد، وزن دو ماهگی، افزایش وزن روزانه، تولید شیر، مقدار چربی، پروتئین، مواد جامد بدون چربی و میزان سلنیوم شیر در تیمارهای دریافت کننده سلنیوم نسبت به تیمار شاهد بالاتر بود (05/0>P). تولید شیر میش های دریافت کننده سطح 4/0 میلی گرم سلنیوم در روز نسبت به سطح 2/0 میلی گرم سلنیوم در روز بالاتر بود (05/0>P). غلظت سلنیوم و تری یدوتیرونین سرم و فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز خون میش های دریافت کننده سطوح مختلف سلنیوم نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (05/0>P). به طورکلی، هر دو سطح  سلنیوم سبب بهبود عملکرد بره های متولد شده و برخی فراسنجه های خون و شیر میش ها شد، اما استفاده از سطح 4/0 میلی گرم سلنیوم در روز به خاطر تولید شیر بالاتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بلوس آهسته رهش، تری یدوتیرونین، شیر، گلوتاتیون پراکسیداز
|
  • Mojtaba Emamverdi, Ahmad Zareh Shahneh, Mahdi Zhandi *, Mojtaba Zaghari, Dariush Minai Tehrani Pages 1-8

    The aim of present study was to produce selenium enriched yeast and determine its optimum level on morphology and biometry of internal and reproductive organs in broiler breeder hens in comparison to Selemax (commercial organic sodium selenite) and mineral selenite. This study was done in two parts, in the 1st experiment; selenium-enriched yeast was produced. In the 2nd experiment, a total of 150 Ross 308 broiler breeder hens (49 weeks of age) were used in 6 treatments of 5 replicates with 5 hens each. The treatments were included: 1) Control group (without selenium), diet containing; 2) 0.15; 3) 0.30 and 4) 0.45 mg/kg of produced selenium enriched yeast (SY0.15, SY0.3, SY0.45, respectively), 5) 0.30 mg/kg Selemax, and 6) 0.30 mg/kg sodium selenite (SS). At the end of the experiment, three hens from each replication were slaughtered. In the 1st experiment, the amount of selenium per kilogram of dry selenium-enriched yeast was 2823 mg. In the 2nd experiment, the number of large follicles in the SY0.45 group was significant higher compared to control, SY0.15 and SS groups. The weight of the abdominal cavity fat of the SY0.45 group was significantly lower compared to control group. Therefore, using of 0.45 mg/kg of produced organic selenium in the broiler breeder diet increased number of large follicles and decreased abdominal cavity fat. Of course, further studies are needed to assessment of other performance and reproductive parameters.

    Keywords: Broiler Breeder, Performance, Selenium, selenium-enriched yeast‎
  • Masoumeh Tavakolnia, Ali Sadeghi Sefidmazgi *, Narges Shirvani Brojeni, Gholamreza Ghorbani Pages 9-16

    A multiple-component pricing (MCP) method for the purchase of milk by dairy processors in Iran was developed and compared with the current procedure, reference on percentage differential pricing (PDP) method. Data on the quantity and quality of raw milk and dairy products, and economic data relating to the sale prices of dairy products and processing costs for the Iran dairy market in 2017 were used. Cheese, cream, skim milk powder and liquid milk were the reference dairy products. After calculation of net return for each reference product, and consideration of composition and total production share, economic importance for milk fat and protein were estimated using weighted least square method. Economic values for each percent of milk fat and protein were estimated as IRR 2,741 and 1,311 respectively, with a total value of 12,704 IRR for 1 kg of basal milk (3.2% fat, 3.0% protein); this was slightly higher than the current PDP of 12,500 IRR. The effect of including milk composition (quality factors) in the MCP created a differential between milk of the highest and lowest quality that was more than twice that of using the PDP. This illustrates the importance of encouraging the adoption of MCP for dairy processors and farmers in Iran to take into account the pricing structure of the end-products. A more realistic pricing structure for milk based on the protein and fat content would encourage comparison of the value of different products (e.g. milk products vs. meat) for Iranian consumers.

    Keywords: Milk components, multi-component pricing, reference dairy products
  • Ayoub Mohammadi Tighsiah, Ali Maghsoudi *, Farzad Bagherzadeh Kasmani, Mohammad Rokoei, Hadi Faraji Arough Pages 17-25

    The aim of the current study was to estimate the genetic parameters of growth traits at the late ages (25-45 days of old) as well as humoral immune responses in Japanese quail. Therefore, the studied traits were growth traits (body weights (BW) at 25, 30, 35, 40 and 45 days of age, average daily gain (ADG) in 5 day periods as well as the immune system responses against SRBC (IgT) and Newcastle vaccine (IgN)). To estimate genetic parameters, a multivariate analysis was utilized using Gibbs sampling through Gibbsf90 software. The heritability for BW and ADG were varied between 0.303-0.437 and 0.053-0.338, respectively. Moreover, heritability estimates for IgT and IgN were 0.252 and 0.015, respectively. Genetic correlation between growth traits with immune responses were negative and ranged from low to moderate (−0.218 to −0.483). According to the results, genetic selection based on BWs might to result in higher genetic response than ADG and immune system performances. Among body weight traits, the BW30 based on its higher genetic correlation with BW45 (0.809), moderate heritability (0.406) and negative and relatively low genetic correlation with IgT (−0.226) and IgN (−0.235) would be consider as an appropriate criterion introduce applicable breeding program to improve growth traits with lower decreasing in the immune system performance.

    Keywords: Body weight, genetic correlation, Gibbs sampling, heritability, SRBC
  • Seyed Naser Mousavi *, Alireza Jafari Eravari, Esa Fahimi, Reza Taherkhani, Pouya Zamani Pages 27-36

    A total of 384 Shaver laying hens were selected at 50 weeks of age, and used in a factorial arrangement with two feed forms (mash and pellet) and three cage densities (3, 4 and 5 hens per cage) for 10 weeks. During 10 weeks of experiment, laying performance and at week 10 egg quality parameters, were measured. The results showed that hens fed pellet feed had higher egg weight at first 5 weeks and higher egg weight and lower feed intake and lower feed conversion ratio for ovearll 10 weeks of experiment, compared to those fed mash diet. During first 5 weeks of experiment, with increasing birds per cage 3 to 4 and 5, feed intake and feed conversion ratio (P<0.01), and for overall 10 weeks of experiment, with increasing birds from 3 to 5 per cage, egg production and feed consumption werer significantly reduced (P<0.05). The final body weight and weight changes of lying hens were affected by the cage density, feed form (P<0.01) and their interaction (P<0.05) during experimental period. The effect of cage density on shell thickness and specific gravity of eggs was significant (P<0.05). Egg production during the day was postponed in birds fed pellet feed or reared at higher density. The results showed that by increasing the cage density, laying performance was decreased, but for hens fed pellet feed, cage density had no effect on feed intake.

    Keywords: Cage density, feed form, Laying Hen, laying pattern‎
  • Touba Nadri, Saeed Zeinoaldini *, Armin Towhidi, Gholamhossein Riazi, Mahdi Zhandi, Mohsen Sharafi Pages 37-47
    This study was designed to evaluate the effects of encapsulated reduced glutathione added to extender on the quality of bull sperm after freezing and thawing process. Extender contains lecithin nanoliposomes supplemented with different concentrations of glutathione (0, 1, 2.5 and 5 Mm concentration). The supplemented nanoliposomes with glutathione were prepared by thin-film preparation method.  The particle size decreased to nanometer by sonication. 40 ejaculations were collected from 6 Holstein bulls and frozen for 6 weeks. Evaluated characteristics after freezing and thawing process were kinetic parameters (CASA), membrane activity (HOST), membrane integrity (eosin-nigrosin) and morphology of sperm ( Hancock's solution). Results showed that level 1 mM significantly increased the total and progressive motility (47.5±1.7, 32.7±2 %).  Although, there was no significant difference with level 2.5 mM glutathione (45.0±1.7, 26.2±2 %). Also, the concentration of 2.5 mM showed the highest value of cell membrane integrity and cell membrane functionality but did not differ with the concentration of 1mM. However, supplementation of nanoliposomes with 5 mM glutathione reduced the quality of post-thaw sperm. Thus, level 1 M encapsulated glutathione can provide better protection compare to the other level of that for bull sperm.
    Keywords: Bull semen, Encapsulation, Freezing, Glutathione, nanoparticels
  • Morteza Sattaei Mokhtari *, Arsalan Barazandeh, Moslem Moghbeli Damaneh, Zahra Roudbari Pages 49-59

    In the present study, data collected from 1993 to 2011 in Raeini Cashmere goat breeding station were used for genetic evaluation and inferring causal relationships among reproductive traits applying structural equation models. The studied lifetime reproductive traits were included the overall number of kids born (OLSB), the overall number of kids weaned (OLSW), the overall litter weight at birth (OLWB) and the overall litter weight at weaning (OLWW). Three models including standard (SMM), recursive based on prior knowledge (PRM) and recursive based on inductive causation algorithm (ICM) multivariate models were used for genetic evaluation of animals under the Bayesian approach. The comparisons of the investigated models via deviance information criterion (DIC), mean square error (MSE) and Pearson's correlations between observed and predicted records () revealed that ICM had lower DIC and MSE and higher () for all the studied lifetime reproductive traits; implying the more plausibility of ICM over SMM and PRM. Furthermore, re-raking of the animals under SMM and ICM confirmed the importance of considering the causal relationship among the traits for ensuring accurate ranking of animals according to their breeding values.

    Keywords: causal relationships, predictive ability, Reproductive traits, structural equation models
  • Mohammad Davodifar *, Mansour Rezaei, Nohammad Hashemi Pages 61-72

    This study intended to investigate the effects of canola meal fermentation on its nutritional characteristics and broiler chickens growth performance using Lactobacillus fermentum and Bacillus subtilis and Aspergillus oryzae. In this experiment, 280 male Ross day-old chicks were randomly assigned to 7 experimental treatments with 4 replicates containing 10 chicks each. Treatments included control diet, canola meal and fermented canola meal at 3 levels (5, 10 and 15%) each. Results indicated that fermentation of canola meal reduced the amount of glucosinolates and amino acids methionine and cysteine by 50%, while its sulfur content increased about 50% and protein content of fermented canola meal increased by 2.2%. At the level of 15%, processed and unprocessed canola meal had no effect on growth performance, weight of carcass parts, tibia mineralization and nutrient digestibility in grower, finisher and whole period .It is concluded that fermented canola meal increased TSH and ACTH levels. Also intestinal viscosity increased with consumption of both types of meal (P <0.05) but had no effect on jejunal morphology and ileum pH. canola meal meal (processed or unprocessed) can be used up to 15% in broiler diets without any adverse effect. However fermentation process reduces the glucoseinolate level significantly.

    Keywords: Broilers, Canola meal, Fermentation, Performance, viscosity
  • Morvarid Imani, Hassan Aliarabi *, Daryoush Alipour, Amir Fadayifar Pages 73-83
    The present experiment was designed to evaluate the efficiency of the slow-release bolus containing different selenium levels on performance and some blood and milk parameters of Lori Bakhtiari ewes. For this purpose, 45 ewes were divided into three groups (15 in each). Treatments were: 1) control ewes; 2) ewes receiving 0.2 milligrams of selenium per day; and 3) ewes receiving 0.4 mg selenium per day. On the first day of the experiment, all ewes received CIDR and the boluses were fed to the different groups on the same day. During the feeding period the ewes were grazed on the pasture. Blood samples collected from all ewes at 76 days post-mating (mid-gestation) and 30 days postpartum before going to rangeland. The results showed that birth weight, weight at two months of age, average daily gain, milk production, fat content, protein content, non-fat solids content in milk and milk selenium concentration were higher in the groups receiving selenium than the control (P<0.05). Milk production of ewes receiving 0.4 mg selenium per day was higher than those of receiving 0.2 mg selenium per day (P <0.05). Serum selenium and triiodothyronine concentration and blood glutathione peroxidase activity in ewes receiving different levels of selenium were higher than those of control (P<0.05). Overall, both levels of selenium improved the performance of the lambs and some of the blood and milk parameters of the ewes, but the use of 0.40 mg Se/day due to higher milk production is recommended.
    Keywords: Glutathione peroxidase, Milk, slow-release boluses, triiodothyronine